Lubię Facebooka. Za nowe znajomości, za wymianę inspirującymi linkami. Tym razem wpadł mi w oko krótki film pt. jak zrobić śniadanie w 2 minuty. Obejrzałam i…zgubiłam go! Nie pamiętam, kto go udostępniał i gdzie. Ale zapamiętałam przepis – jest banalny. I zrobiłam – już ze trzy razy… Przepyszne placki bananowe na śniadanie! Dla osób unikających mleka krowiego jest idealny. Nie mogę się z Wami tym nie podzielić.
Na jedną porcję potrzebne są tylko dwa składniki. Jeden banan i jedno jajko. Pamiętajcie, że jajka kupujemy tylko od szczęśliwych kur! No i jak już wstaliśmy rano, wstawiliśmy wodę na kawę i mamy nasze dwa składniki, to wystarczy wbić jajko do miseczki, wymieszać widelcem lekko napowietrzając, a potem dodać banana. W tym czasie rozgrzewamy nieco oleju na patelni. Jedną ręką zalewamy sobie kawę, a drugą mieszamy nasze jajko z bananem rozgniatając go widelcem. Gdy osiągniemy w miarę jednolitą masę (to dość szybko się robi) to wylewamy ją na patelnię. Przykrywamy i nie odchodzimy daleko, bo dosłownie za minutę spód się zarumieni i trzeba będzie odwrócić. Uwaga, delikatnie! Placki bananowe łatwo mogą się rozpaść.
Efekt? Pyszny, szybki, bananowy placek. Syty, nie bardzo słodki. Dobre śniadanie w chłodny poranek, rozgrzewające od środka… Taki, po którym szanse na dobry dzień rosną. Smacznego!
Aha, niektórzy dodają do niego nieco cynamonu!
Zainteresował Cię ten tekst?
Przeczytaj inne z kategorii LIFESTYLE
Odwiedź mnie na Facebooku
Obserwuj mnie na Instagramie
1 Comment
Natalia F.
od lat piekę banana bread Sophie Dahl, który znalazłam na blogu white plate (ze zmniejszoną ilością cukru). Jak masz przejrzałe banany – polecam!