Lubię Facebooka. Za nowe znajomości, za wymianę inspirującymi linkami. Tym razem wpadł mi w oko krótki film pt. jak zrobić śniadanie w 2 minuty. Obejrzałam i…zgubiłam go! Nie pamiętam, kto go udostępniał i gdzie. Ale zapamiętałam przepis – jest banalny. I zrobiłam – już ze trzy razy… Przepyszne placki bananowe na śniadanie! Dla osób unikających mleka krowiego jest idealny. Nie mogę się z Wami tym nie podzielić.

 

placki bananowe

Na jedną porcję potrzebne są tylko dwa składniki. Jeden banan i jedno jajko. Pamiętajcie, że jajka kupujemy tylko od szczęśliwych kur! No i jak już wstaliśmy rano, wstawiliśmy wodę na kawę i mamy nasze dwa składniki, to wystarczy wbić jajko do miseczki, wymieszać widelcem lekko napowietrzając, a potem dodać banana. W tym czasie rozgrzewamy nieco oleju na patelni. Jedną ręką zalewamy sobie kawę, a drugą mieszamy nasze jajko z bananem rozgniatając go widelcem. Gdy osiągniemy w miarę jednolitą masę (to dość szybko się robi) to wylewamy ją na patelnię. Przykrywamy i nie odchodzimy daleko, bo dosłownie za minutę spód się zarumieni i trzeba będzie odwrócić. Uwaga, delikatnie! Placki bananowe łatwo mogą się rozpaść. 

Efekt? Pyszny, szybki, bananowy placek. Syty, nie bardzo słodki. Dobre śniadanie w chłodny poranek, rozgrzewające od środka… Taki, po którym szanse na dobry dzień rosną. Smacznego!

Aha, niektórzy dodają do niego nieco cynamonu!



Zainteresował Cię ten tekst?

Przeczytaj inne z kategorii LIFESTYLE

Odwiedź mnie na Facebooku

Obserwuj mnie na Instagramie